Γιώργος Τσανάκας

Καλύτερα τώρα παρά μετά για τον Ολυμπιακό…

Η Ζάλτσμπουρκ έδειξε στον Πέδρο Μαρτίνς τις αδυναμίες της ομάδας του που χρειάζονται άμεσα διόρθωση ώστε να μην έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός στα ματς, αρχικά, με τη Μακάμπι Χάιφα.

«Τα φιλικά είναι για να βγάζει συμπεράσματα ο προπονητής»… Ναι, προφανώς για τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του γίνονται τα φιλικά και το παραπάνω κλισέ έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Αυτά που καταλαβαίνει και βλέπει ο προπονητής και το επιτελείο του, δεν τα καταλαβαίνουν όλοι. Είναι θέμα ανάλυσης, στατιστικών στοιχείων, ακόμη και αντίληψης.

Ο Πέδρο Μαρτίνς σίγουρα είδε πολλά στο φιλικό του Ολυμπιακού με την Ζάλτσμπουργκ. Κυρίως, η πρωταθλήτρια Αυστρίας «έδειξε» στον Πορτογάλο τεχνικό αρκετά από τα ζητήματα που πρέπει να διορθώσει στην ομάδα του, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως, αρχικά, στα ματς με αντίπαλο την Μακάμπι Χάιφα. Γιατί τα παιχνίδια με τους Ισραηλινούς για τα προκριματικά του Champions League δεν είναι μακριά, σε 20 ημέρες είναι.

Η νέα ήττα προσωπικά δεν μου λέει πολλά. Ίσα-ίσα που αυτή απέναντι στην Αρμίνια Μπίλεφελντ μάλλον ήταν χειρότερη. Γιατί τα «δεύτερα» ή οι «ρεζέρβες», πείτε το όπως θέλετε, εκτέθηκαν από μια ομάδα που υποβιβάστηκε από την Bundesliga και χτίζεται από την αρχή. Με έναν προπονητή που πήγε στη Γερμανία από τη Β’ Ελβετίας, με ένα ρόστερ υπό δημιουργία και με μια βαριά ήττα με 4-1 από την Κραϊόβα κάτι ώρες νωρίτερα.

Ολυμπιακός: Καλύτερα τώρα παρά μετά…

Αυτό με την Ζάλτσμπουργκ ήταν ένα τεστ για να μετρήσει τις δυνάμεις του ο Ολυμπιακός, έστω και πρόωρα. Να δουν οι «ερυθρόλευκοι» αν μπορούν να ακολουθήσουν τον run & gun ρυθμό που αρέσκονται να επιβάλλουν στα παιχνίδια τους οι Αυστριακοί, έστω και αν ακόμη τα πόδια είναι βαριά. Σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν, δεν έδειξαν να είναι πίσω σε θέμα ταχύτητας, αλλά η Ζάλτσμπουργκ έχει τρομερή ποιότητα και αστείρευτο ταλέντο (φαίνεται άλλωστε και από τις πωλήσεις της) για να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου της.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έκανε ένα καλό πρώτο μισάωρο, προηγήθηκε αλλά και πάλι απώλεσε το προβάδισμά της. Σχετικά εύκολο, δεχόμενη γκολ πολύ γρήγορα, ξανά από το κέντρο της άμυνας και με την τελική πάσα να είναι στην πλάτη των στόπερ των ερυθρολεύκων. Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα ο Σισέ που είναι σχεδόν δυο μέτρα να χάνει την κεφαλιά σε τέτοιο σημείο από τον Σέσκο, ούτε ξανά να κοιτά με τα μάτια τον Σίμιτς μέσα στην περιοχή και ο ίδιος παίκτης να ρολάρει πάνω στον Ρέαμπτσουκ. Μιλάμε για δύο αντίπαλα φορ 18 και 19 χρονών!

Ολυμπιακός: Καλύτερα τώρα παρά μετά…

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε ξανά ζητήματα στο ανασταλτικό κομμάτι, κάτι που έχουμε δει στα μισά του φιλικά. Δημιουργικά την ίδια ώρα, παίρνει καλό βαθμό στο πρώτο μέρος αλλά πρέπει οι επιθετικοί του να βρούνε γκολ. Ο Αραμπί βρήκε, αλλά όχι και οι Αμπουμπακάρ, Αγκιμπού, Μασούρας. Ιδιαίτερα ο τελευταίος δείχνει να μην είναι συγκεντρωμένος στα τελειώματά του, αφού αυτά που χάνει στην προετοιμασία δεν έχουμε ξαναδεί να τα χάνει!

Οι Πειραιώτες δείχνουν πρόβλημα στο transition, κάτι που άλλες φορές ήταν το δυνατό τους σημείο. Τις περασμένες σεζόν βλέπαμε έναν Ολυμπιακό να μεταφέρει με τρομερή ταχύτητα την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση, ενώ είχαν και επιστροφές. Ως τώρα δείχνουν να... πονάνε σε αυτό το σημείο, όμως υπάρχει και η δικαιολογία της κούρασης. Ας περιμένουμε... Παίζουν με ψηλά την άμυνά τους, μεταφέροντας την πίεση στον αντίπαλο. Παρόλα αυτά, αν δεν τους βγει αυτή η πίεση, τότε βρίσκονται και μάλιστα σχετικά εύκολα εκτεθειμένοι στην άμυνά τους. Το ανασταλτικό κομμάτι είναι πολλές φορές συνολική δουλειά, αλλά ορισμένες και ατομική. Ο Ολυμπιακός ως τώρα έχει δείξει λίγο και από τα δύο, αφού έχουμε δει για παράδειγμα χαφ να απουσιάζουν αλλά και ατομικά λάθη από τα στόπερ.

Το καλό για τους «ερυθρόλευκους» είναι πως όλα αυτά τα λάθη γίνονται τώρα, οι ήττες έρχονται σε αδιάφορα ματς. Ναι, τα «καμπανάκια» χτυπάνε για τον Μαρτίνς και τους παίκτες του, αλλά είναι αστείο να προδικάζουμε μια ομάδα για την εικόνα ή τα αποτελέσματά της στην προετοιμασία. Προτιμότερο είναι αυτή τη στιγμή να βγαίνουν μπροστά τα θετικά στοιχεία (όπως η σταθερότητα που επιδεικνύει ο Άβιλα, τα τρεξίματα που βγάζει ο Κανέ και η καλή χημεία με τον εξαιρετικό Εμβιλά, ο Μπουχαλάκης που έχει κάνει σούπερ προετοιμασία, ο ηρωισμός του «αγέραστου» Βαλμπουενά και οι σωστές θέσεις του Αραμπί στο «κουτί). Τα θετικά είναι αυτά που θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ομάδα, αλλά τα αρνητικά είναι αυτά που χρειάζονται να αλλάξουν και να βελτιωθούν.

Ολυμπιακός: Καλύτερα τώρα παρά μετά…

Οι Πειραιώτες βγάζουν ηρεμία με την μπάλα στα πόδια, σιγουριά και υπομονή. Προσπαθούν να παίξουν στρωτό ποδόσφαιρο, φορτώνοντας τις πλευρές. Αλλά βρίσκονται ορισμένες φορές εκτεθειμένοι στην άμυνά τους, ενώ έχουν πρόβλημα σε καλά οργανωμένες άμυνες να τις διασπάσουν με κάθετο ποδόσφαιρο από τον άξονα. Την ίδια ώρα, πρέπει να αποκτήσουν την περσινή σκληράδα και αυταπάρνηση, αφού πρέπει να μάθουν ξανά να μην δέχονται την… απάντηση λίγο μετά το γκολ που σκοράρουν. Ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να βρει λύσεις, να περάσει το εμπόδιο της Μακάμπι Χάιφα και να κερδίσει ο Ολυμπιακός την ηρεμία που χρειάζεται σε αυτό το σημείο…

Παρεμπιπτόντως, για να το κλείσουμε εδώ, ο Ζινκερνάγκελ έχει ωραίες γλυκιές πρώτες επαφές με την μπάλα. Ως τώρα, όλες του οι προσπάθειες είναι ημιτελείς, αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να μάθει τους συμπαίκτες του και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x